Jaapanlaste pika eluea ja sihvaka välimuse saladus lahendatud. Vastus on lihtsam, kui oleks arvanud.

Miks jaapanlased elavad kõige kauem ning ei lähe paksuks? Saladus on nüüdseks lahendatud ja vastuse on lihtsam, kui oleks arvanud.
JAAPAN

Jaapani naiste eluiga on maailma kõige kõrgem – keskmine oodatav eluiga on 87 eluaastat. Järgnevad Andorra ja Hispaania, 86 eluaastaga.

Jaapani meeste keskmine oodatav eluiga on 80 eluaastat, jagades kuuendat kuni viieteistkümnendat kohta mitmete heaoluriikidega nagu Rootsi, Norra, Kanada jne.

Neid edastavad Singapur, Šveits, Island ja Iisrael, jagades teist kuni viiendat kohta 80 eluaastaga ning tabeli tipus on San Marino, kus keskmine mees elab 83. eluaastani.


Aga mis on Jaapani naiste kõrge eluea, noorusliku välimuse ning hea kehakaalu saladuseks? Vastuse saame kirjanik Naomi Motiyama raamatust nimega «Jaapani naised ei vanane ega lähe paksuks», kus paljastab saladuse ja selleks on elustiil.

moriyama
FOTO: Naomi Moriyam raamat, kus avaldab saladuse, miks jaapanlased vananevad aeglaselt, ei lähe paksuks ning elavad kõige kauem.

Kõige tähtsamaks on traditsiooniline igapäevane toit, mis sisaldab ohtralt kala, mereande, puuvilju, sojat, riisi, köögivilju ning rohelist teed. Kõikidel neil toiduainetel on vananemisvastane toime ning aitavad hoida ja kontrollida kehakaalu.

Teiseks suureks erinevuseks on söömise stiil. Alates lapsepõlvest õpetavad vanemad lapsi sööma aeglaselt ja hindama igat suutäit. Lisaks ei panda kaussi kunagi täis ega serveerita suuri portse ning kõik toidud tuuakse lauda eraldi, mitte korraga.

See aitab vältida ülesöömist. Kala puhul tarbitakse Jaapanis umbes 10% kogu maailma tarbitavast kalast, aga samas moodustavad jaapanlased umbes 2% maailma rahvaarvust.

Moriyama kirjutab ka, et jaapanlaste traditsiooniline köök on lihtne. Toitu valmistatakse aeglaselt ja lihtsalt – toit keedetakse, aurutatakse või praetakse. Sai puudub täielikult ning see on asendatud riisiga ja riisi süüakse peaaegu iga söögi kõrvale.


Ka hommikusöök on Jaapanis väga tähtsal kohal. Seda peetakse päeva kõige tähtsamaks söögikorraks ning sisaldab mitmeid erinevaid sööke ja jooke, nagu näiteks aurutatud riis, supid, tofu, küüslauk, mereannid, omlett või tükike kala ning kõrvale juuakse rohelist teed.

Magustoite armastatakse ja nad on menüüs olemas, aga neid süüakse harva ning väga väikestes kogustes, sest jaapanlased teavad, et magustoitutel on negatiivne mõju kehakaalule ja tervisele.

Ning viimaks kirjanik ütleb, et ka füüsiline liikumine on igapäevaosa. Jaapanis on väga tähtsal kohal jalgrattaga sõitmine, jalutamine ning ka matkamine. Need on peamised põhjused Lääne ja Jaapani kultuuri vahel ja tagavad Jaapani naistele kõige pikema oodatava eluea.

Allikas: Meie hea sõber ajaviide.ee, mine loe ka nende lugusid – leiad kindlasti midagi põnevat!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga